Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Προβολή - συζήτηση για το Κουρδικό Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 7.15 μμ

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ
2014 - 2015
  
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 7.15 μμ
Η  Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ.  επ΄ ευκαιρία της Διεθνούς ημέρας Αλληλεγγύης στο Κομπάνι (1η Νοεμβρίου) θα προβάλει την  Παρασκευή  31 Οκτωβρίου και ώρα 7.15 μμ  την βραβευμένη ταινία «Τα παιδιά ενός άλλου θεού» σε σκηνοθεσία του Μιράζ Μπεζάρ .
Θα ακολουθήσει η συζήτηση που αναβλήθηκε στην προηγούμενη προβολή μας με τον Ιμπραήμ Μουσλέμ, εκπρόσωπο του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) για τα τεκταινόμενα στην ηρωική πόλη Κομπάνι.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο Φατίχ Ακίν, ως παραγωγός αυτή τη φορά, παρουσιάζει το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του συμπατριώτη του Μιράζ Μπεζάρ, «Τα Παιδιά του Ντιγιάρμπακιρ» όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, ένα επώδυνα ρεαλιστικό δράμα, με θέμα τις περιπέτειες δύο ανήλικων αδερφών, τα οποία, ακολουθώντας τον αναπάντεχο χαμό των γονιών τους  από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να τα βγάλουν πέρα με τη γεμάτη αντιξοότητες καθημερινότητα, σε μια από τις πλέον αφιλόξενες γειτονιές της Τουρκίας, στη δεκαετία του ΄90. Η ταινία τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Φλάνδρας και με το Βραβείο Νεότητας σε εκείνο του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κατά την προβολή της στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Golden Orange της Αντάλειας, καθώς η υπόθεση βασίζεται σε πραγματικές καταστάσεις.
Υπόθεση
Επιστρέφοντας από ένα γάμο σε γειτονική πόλη, ένας Κούρδος δημοσιογράφος, η σύζυγός του και τα τρία τους παιδιά – η Γκουλιστάν, ο Φιράτ και ο νεογέννητος αδερφός τους – πέφτουν σε ενέδρα τριών ενόπλων ανδρών (μέλη μυστικών υπηρεσιών), οι οποίοι εκτελούν εν ψυχρώ τους γονείς μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών. Η θεία τους, μια Κούρδισα αγωνίστρια με έντονη «υπόγεια» δράση, αναλαμβάνει την κηδεμονία τους. Καθώς όμως ετοιμάζεται να τα πάρει μαζί της στη Σουηδία, όπου ζει ο παππούς τους, πέφτει θύμα απαγωγής από παραστρατιωτικούς, με αποτέλεσμα τα τρία αδέρφια να μείνουν ολομόναχα. Κι ενώ πλέον η καθημερινή διαβίωσή τους φαντάζει ολοένα και πιο δύσκολη, μια άστεγη νεαρά «μπασμένη» στα κόλπα και μία πόρνη με «χρυσή καρδιά», θα τους απλώσουν χέρι βοήθειας, παρέχοντάς τους τα εφόδια για να τη βγάλουν όσο το δυνατόν πιο «καθαρή»...

Σκηνοθεσία: Μιράζ Μπεζάρ
Πρωταγωνιστούν: Σενάι Οράκ, Μοχάμεντ Αλ, Χακάν Καρσάκ, Σουζάν Ιλίρ, Μπεριβάν Αγιάζ
Διάρκεια: 102'
Γλώσσα: Κουρδικά, Τούρκικα                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου