Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

"Ο Φόβος" στο ΦΟΥ, Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 8.15 μμ

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ
2014 - 2015
  
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 8.15 μμ
Η  Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ.  θα προβάλει στο πλαίσιο του αφιερώματος στον ελληνικό κινηματογράφο και πιο συγκεκριμένα στις κοινωνικές αναφορές και τους αισθητικούς σταθμούς στην ιστορία του την ταινία " Ο Φόβος" του Κώστα Μανουσάκη.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Η ταινία γυρισμένη στους βάλτους της Κωπαΐδας, πραγματεύεται ένα κοινωνικό πρόβλημα που σχετίζεται με τα καταπιεσμένα ήθη μιας μεγαλοαγροτικής οικογένειας.
Ο βιασμός-φόνος της μουγγής ψυχοκόρης (Έλλη Φωτίου) από τον σεξουαλικά ανώριμο-καταπιεσμένο γυιό (Ανέστης Βλάχος) και η προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος από τον αυταρχικό πατέρα (Αλέξης Δαμιανός) και τη δεσμευμένη μοιρολατρικώς σύντροφό του (Μαίρη Χρονοπούλου), δίνουν την αφορμή στον Μανουσάκη για ένα καυστικό σχόλιο σχετικό με την άρρωστη νοοτροπία της κλειστής ελληνικής κοινωνίας του ’60, εκεί όπου όλα παίζονταν πίσω από τα φώτα, καταπνιγμένα από τις υποδόριες απειλές και τη βία. Η παρουσία της κόρης (Έλενα Ναθαναήλ) και κυρίως η ελεύθερη σχέση της με το μηχανικό (Σπύρος Φωκάς) είναι ένα απλό φωτεινό ιντερμέντζο, μέσα στο γενικό σκοτάδι. Στο τέλος η Φύση (μέσω ενός καταπληκτικού σκηνοθετικού ευρήματος, με σαφές ιδεολογικό υπόβαθρο), και όχι οι θεσμοί (ανύπαρκτοι για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο...), θα είναι εκείνη που θ’ αποδώσει δικαιοσύνη. 

Υποψηφιότητα για Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ο ΦΟΒΟΣ (1966)

Κοινωνική Ασπρόμαυρη Διάρκεια: 108'
 

Σενάριο / Σκηνοθεσία: Κώστας Μανουσάκης

 
Πρωταγωνιστούν: Ελλη Φωτίου, Ανέστης Βλάχος, Σπύρος Φωκάς, Ελενα Ναθαναήλ, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέξης Δαμιανός, Θόδωρος Κατσαδράμης
 
 

Δ/ντής Φωτογραφίας:
ΓΑΡΔΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

Μοντάζ:
ΤΣΑΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σκηνογράφος:
ΚΑΠΟΥΡΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Μουσική Σύνθεση:
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου