Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

"Άμλετ" στην ταράτσα του Φ.Ο.Υ. (5/9/16 & ώρα 20.15)

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ
Καλοκαίρι 2016

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 8.15 μμ

Στην ταράτσα του ΦΟΥ
Είσοδος ελεύθερη

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ.  διοργανώνει κύκλο προβολών με θέμα "400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ". Τη Δευτέρα αυτή θα προβάλει την ταινία "Άμλετ" (1964), 148΄, του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ   

Υπόθεση:

Η τραγική ιστορία του πρίγκιπα Άμλετ αποτελεί, πολύ περισσότερο από δράμα και τραγική αναπαράσταση, ίσως το κορυφαίο φιλοσοφικό ποίημα που γράφτηκε ποτέ. Στις μύχιες πτυχές των σημαινομένων του κειμένου συγκρούονται διαλεκτικά το είναι και το φαίνεσθαι, η υπέρτατη γνώση και η άγνοια, η απόλυτη αλήθεια και η πλασματική απεικόνιση του κόσμου, η δράση και η αδράνεια, «η ύπαρξη και η ανυπαρξία». Το έργο κατακλύζεται από την οργή και την εκδικητική μήνι του Άμλετ, συναρθρώνοντας έναν στοχασμό για την αιματηρή πορεία της ανθρωπότητας, μια διαλεκτική περί αυτοδικίας. Η απόλυτη γνώση του Άμλετ, που αποτελεί «ύβρη», εκφράζεται ως «τρέλα» και αντιμάχεται την ανθρώπινη – φαινομενική σοφία. Ο Πολώνιος αναφέρει χαρακτηριστικά για τη νοητική κατάσταση του Άμλετ: «Πάλι καλά που συχνά η τρέλα βρίσκει τον στόχο, εκεί όπου υγεία και μυαλό αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα τόσο τέλεια».

Ο «Άμλετ» (1964) του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ θεωρείται η καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά του αριστουργήματος του Σαίξπηρ. Συμμετείχαν οι κορυφές των τεχνών και των γραμμάτων της εποχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μετάφραση ήταν του Μπόρις Πάστερνακ και η μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Η μνημειακή ερμηνεία του Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι στον πρωταγωνιστικό ρόλο σηματοδότησε την ιστορία της υποκριτικής του 20ου αιώνα.

ΑΜΛΕΤ

GAMLET / HAMLET (1964) Σινεφίλ Ασπρόμαυρη Διάρκεια: 148'
Παραγωγή: Σοβιετική Σκηνοθεσία: Γκριγκόρι Κόζιντσεφ
Πρωταγωνιστούν: Αναστάσια Βερτίνσκα, Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου