Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

"Οι Ασυγχώρητοι" στον Φ.Ο.Υ. (19/6/17 & ώρα 20.30)


Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ
Καλοκαίρι 2017

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
"Αποδομώντας στερεότυπα /κύκλος Γουέστερν"
Δευτέρα 19 Ιουνίου 8.30 μμ

Είσοδος ελεύθερη

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ. διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα "Αποδομώντας στερεότυπα /κύκλος Γουέστερν". Τη Δευτέρα αυτή, στην τρίτη προβολή του αφιερώματος, θα προβάλει την ταινία "Οι Ασυγχώρητοι" (1992) του Κλιντ Ίστγουντ. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση.

Λίγα λόγια για την ταινία: 

Η πόλη Μπιγκ Ουίσκι χαρακτηρίζεται από κατοίκους που προσπαθούν να ζήσουν μια ήρεμη ζωή. Οι καουμπόηδες προσπαθούν να επιβιώσουν, ο διεφθαρμένος Σερίφης Λιτλ Μπιλ (Τζιν Χάκμαν) προσπαθεί να χτίσει το σπίτι του και να διατηρήσει την ηρεμία, ενώ οι πόρνες της πόλης προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Κάποια στιγμή η ηρεμία στη ζωή της πόλης αναταράσσεται όταν δυο καουμπόηδες μαχαιρώνουν μια πόρνη, τη Ντιλάιλα Φιτζέραλντ (Αν Λιβάιν). Οι πόρνες της πόλης ζητούν δικαιοσύνη, αλλά ο σερίφης Λιτλ Μπιλ τους αφήνει ελεύθερους ατιμώρητους. Τότε οι πόρνες προσεγγίζουν, με τη βοήθεια του Σόφιλντ Κιντ (Τζάιμς Γούλβετ) τον ηλικιωμένο επαγγελματία πιστολά Γουίλιαμ Μάνι (Κλιντ Ίστγουντ), που έχει πλέον αποσυρθεί από τη δράση, προσφέροντάς του 1.000 δολάρια προκειμένου να τις βοηθήσει να πάρουν εκδίκηση. Ο Μάνι που τα τελευταία 11 χρόνια έχει αποσυρθεί από την παρανομία για χάρη της νεαρής του συζύγου, ζει σε μια μικρή φάρμα όπου εργάζεται ως αγρότης και έχει αποκτήσει δυο παιδιά είναι αρχικά διστακτικός, αλλά αποφασίζει τελικά να βοηθήσει τις γυναίκες. Στρέφεται στον παλιό του συνεργάτη Νεντ Λόγκαν (Μόργκαν Φρίμαν) για βοήθεια και οι δυο τους καβαλάνε τα άλογά τους με σκοπό να σκοτώσουν για μια ακόμη φορά. Στο μεταξύ στο Μπιγκ Ουίσκι καταφθάνει άλλος ένας ηλικιωμένος πιστολάς με στόχο την αμοιβή των 1.000 δολαρίων, ο Ίνγκλις Μπομπ (Ρίτσαρντ Χάρις), ο οποίος τραυματίζεται από τους άνδρες του Λιτλ Μπιλ, ο οποίος για κάποιο λόγο θέλει να αποτρέψει τον ερχομό άλλων πιστολάδων στην πόλη στην οποία εκείνος κάνει κουμάντο. Η άφιξη του Μάνι στην πόλη πρόκειται να προκαλέσει την οργή του Λιτλ Μπιλ.

Η ταινία Οι Ασυγχώρητοι (αγγλ. Unforgiven) είναι γουέστερν παραγωγής 1992 σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ και πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Ίστγουντ μαζί με τους Τζιν Χάκμαν, Μόργκαν Φρίμαν και Ρίτσαρντ Χάρις. Το σενάριο έγραψε ο Ντέιβιντ Γουέμπ Πίπολς. Ο Ίστγουντ είχε δηλώσει ότι η ταινία επρόκειτο να είναι το τελευταίο του γουέστερν και αφιέρωσε την ταινία στους αποθανόντες σκηνοθέτες και μέντορές του Ντον Σίγκελ και Σέρτζιο Λεόνε.

Η ταινία βραβεύτηκε με τέσσερα βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τον Κλιντ Ίστγουντ. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ταινία γουέστερν που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας μετά τα Σίμαρον (Cimarron, 1931) και Χορεύοντας με τους Λύκους (Dances With Wolves, 1990). Το 2004 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου