Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Ποδαρικό με "Ποιος σώζει ποιόν;" στον Φ.Ο.Υ. (8/1/18 & ώρα 20:30)


Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ

2017 - 2018




Δευτέρα  8 Ιανουαρίου 8:30 μμ

Είσοδος ελεύθερη


Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ., στην πρώτη προβολή του 2018, θα προβάλει την ταινία τεκμηρίωσης "Ποιος σώζει ποιόν;" των Λέσλι Φράνκε, Χέρντολορ Λόρεντζ. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με την δημοσιογράφο Ευρυδίκη Μπερσή, υπεύθυνη για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ στην Ισλανδία.
 

Λίγα λόγια για την ταινία:

Οι πραγματικές αιτίες της κρίσης και οι δυσάρεστες επιπτώσεις που είχε στο επίπεδο διαβίωσης και στις δημοκρατικές πρακτικές, η απόφαση της Ε.Ε. να μεταφερθούν τα χρέη των τραπεζών στους κρατικούς προϋπολογισμούς.


Από τον Γιάγκο Αντίοχο:                                                                                     

Περιλαμβάνοντας κυρίως δηλώσεις αξιωματούχων, αναλυτών και ακτιβιστών σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία και Ισλανδία, το φιλμ αποτελεί ουσιαστικά ένα σχεδόν δίωρο ρεπορτάζ πάνω στις πραγματικές αιτίες και τις δυσάρεστες επιπτώσεις που είχε στο επίπεδο διαβίωσης και στις δημοκρατικές πρακτικές η απόφαση της Ε.Ε. να μεταφερθούν τα χρέη των τραπεζών στους κρατικούς προϋπολογισμούς.                      

Το ντοκιμαντέρ του ντουέτου των Γερμανών σκηνοθετών γυρίστηκε με τη μέθοδο του crowdfunding (χρηματοδότηση από το κοινό μέσω internet), έχοντας ως σκοπό να αποκαλύψει άγνωστα στους περισσότερους Ευρωπαίους στοιχεία σχετικά με την οικονομική διάσωση των λεγόμενων P.I.G.S., που ξεκίνησε το 2010 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνοντας κυρίως δηλώσεις από αξιωματούχους, αναλυτές και ακτιβιστές σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία και Ισλανδία, το φιλμ αποτελεί ουσιαστικά ένα σχεδόν δίωρο ρεπορτάζ πάνω στις πραγματικές αιτίες της κρίσης και τις δυσάρεστες επιπτώσεις που είχε στο επίπεδο διαβίωσης και στις δημοκρατικές πρακτικές η απόφαση της Ε.Ε. να μεταφερθούν τα χρέη των τραπεζών στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Αυτό­ που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η συγκεκριμένη ανάγνωση των γεγονότων γίνεται από Γερμανούς δημιουργούς, οι οποίοι κάνοντας μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της διαβρωτικής δράσης των τραπεζικών παραγώγων καταρρίπτουν τους μύθους περί «τεμπέληδων» και «σπάταλων Νοτίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου