Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

"Οι έρωτες μιας ξανθιάς" στον Φ.Ο.Υ. (12/2/18 & ώρα 20:30)

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ


 2017 - 2018

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
"50 χρόνια από τον Μάη του '68"

Δευτέρα  12 Φεβρουαρίου 8:30 μμ


Είσοδος ελεύθερη

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ. διοργανώνει αφιέρωμα με τίτλο "50 χρόνια από τον Μάη του '68". Την Δευτέρα αυτή, 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της ενότητας "Πριν από τον Μάη", θα προβάλει την ταινία "Οι έρωτες μιας ξανθιάς" (1965) του Μίλος Φόρμαν.
 
Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Το Οι έρωτες μιας ξανθιάς (τσεχικά: Lásky jedné plavovlásky, αγγλικά: Loves of a Blonde) είναι μία ηθογραφική κωμική τσεχοσλοβακική ταινία του 1965, σε σκηνοθεσία Μίλος Φόρμαν. Το σενάριο το έγραψε ο σκηνοθέτης σε συνεργασία με τον Γιάροσλαβ Πάπουσεκ. Πρωταγωνιστεί η Χάνα Μπρέγτσοβα. Η ταινία θεωρείται μίας από τις σημαντικότερες του Νέου Κύματος Τσεχοσλοβακίας.
Η ταινία αφηγείται τις ερωτικές ιστορίες μίας νεαρής κοπέλας που εργάζεται σε εργοστάσιο υποδημάτων, στο Ζρουτς νατ Σάζαβου. Συγκεκριμένα, ένα βράδυ, την ξελογιάζει, ένας μουσικός, και μετά χάνεται. Όταν εκείνη πάει να τον βρει στο πατρικό του, στην Πράγα, δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση. Έτσι επιστρέφει στον τόπο της και συνεχίζει να εργάζεται στο εργοστάσιο.
Η ταινία μεταξύ άλλων υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Τελικά κέρδισε ένα Bodil Award από τους Κριτικούς Κινηματογράφου Δανίας, Καλύτερης Ταινίας, και ένα βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, στα Φινλνανδικά Jussi Awards. Το περιοδικό Empire, την κατέταξε 89η, στις 100 Σπουδαιότερες Ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου.

Οι έρωτες μιας ξανθιάς
Σινεφίλ 1965 | Α/Μ | Διάρκεια: 85'

Τσεχοσλοβακική ταινία, σκηνοθεσία Μίλος Φόρμαν με τους: Χάνα Μπρέτσκοβα, Βλαντιμίρ Πουσόλτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου