Τρίτη 15 Μαΐου 2018

"Η πιο τρελή απόδραση στο κόσμο" στον Φ.Ο.Υ. (21/5/18 & ώρα 21:00)



Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ


 2017 - 2018


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 
"50 χρόνια από τον Μάη του '68"

Δευτέρα  21 Μαϊου 9:00 μμ 


Είσοδος ελεύθερη
Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ. διοργανώνει αφιέρωμα με τίτλο "50 χρόνια από τον Μάη του '68". Την Δευτέρα αυτή, 21 Μαΐου, στο πλαίσιο της ενότητας "Τον καιρό του Μάη", θα προβάλει στην ταράτσα του Ομίλου την κωμωδία "Η πιο τρελή απόδραση στον κόσμο" (1978) του Ζεράρ Ουρί. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον υπεύθυνο της Κινηματογραφικής Λέσχης, Κώστα Σαμάντη.

Λίγα λόγια για την ταινία:


Μια πάρα πολύ ευχάριστη ταινία καταδίωξης, που καταφέρνει να συνδυάσει την ψυχαγωγία με την αναφορά στο γαλλικό Μάη. Γυρισμένη 10 χρόνια μετά, επιχειρεί να εικονογραφήσει τα γεγονότα με μια απόσταση και με μια αποδραματοποιημένη ματιά. Ένας καταδικασμένος σε θάνατο αποδρά από τη φυλακή και, στην προσπάθεια του να κρυφτεί, μπλέκεται με τις διαδηλώσεις και τα γεγονότα των ημερών. Ο Ζεράρ Ουρί, μετρ των κωμωδιών (Ασύλληπτη απόδραση, Ο βασιλιάς της τρέλας, Οι περιπέτειες του ραβίνου), κρατάει έξοχους ρυθμούς, καλές ισορροπίες και προσφέρει μια πάρα πολύ ευχάριστη ταινία. Αν κάποιοι αναρωτηθούν μήπως τα γεγονότα που συντάραξαν τον κόσμο πριν 50 χρόνια λειτουργούν διακοσμητικά και ως ντεκόρ, είναι μάλλον λάθος, μια και οι επιδιώξεις του Ουρί είναι οι ακόλουθες: Να γυρίσει μια σπιντάτη ταινία καταδίωξης, αλλά αυτή τη μικροϊστορία να την εντάξει στο γενικό και το μεγαλειώδες και να υπενθυμίσει στους εφησυχασμένους Γάλλους αστούς του 1978 πως πριν 10 χρόνια ήταν κάποτε η επανάσταση που χάθηκε ανεπιστρεπτί.

Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου

Η ΠΙΟ ΤΡΕΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (LA CARAPATE) του Ζεράρ Ουρί, με τους Πιέρ Ρισάρ και Βικτόρ Λανού, Γαλλία, 1978, έγχρωμη, 100’


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου